"Uhvate" vas čim skinete film

08/09/2012 08:35

 

Tim stručnjaka je došao do otkrića programiranjem sopstvenog softvera koji se ponaša kao klijent BitTorrenta

Ilegalno preuzimanje samo jednog blokbaster filma ili hit-pjesme pomoću torenta, znači da će vaš kompjuter biti tajno prijavljen i da će ga pratiti agencija za zaštitu autorskih prava – pokazuje tajno sprovedeno istraživanje, prenosi B92.

Digitalni detalji razmjenjivača fajlova koji koriste veb sajtovi poput Pirate Bay, praćeni su u roku od samo tri sata nakon daunlodovanja popularnog filma, muzike, e-knjige ili softvera i jedinstvene adrese njihovih kompjutera su sačuvane kao „dokazi iz prve ruke“, saopštavaju rezultati

Trogodišnja studija koju je sproveo Univerzitet u Brimingemu, pokazuje da je praćenje uzrokovano popularnim sadržajem, ali ono izostaje kada dokumenti sadrže manje popularne stvari.

Korisnici BitTorrenta, naprednog sistema za kopiranje fajlova koji dozvoljava ljudima preuzimanje u fragmentima od mnogobrojnih korisnika, mogu biti praćeni čak tri godine.

Tim stručnjaka je došao do otkrića programiranjem sopstvenog softvera koji se ponaša kao klijent BitTorrenta i prati sve konekcije sa njim.

Deset kompanija za monitoring su identifikovane tokom istraživanja, ali je nejasno šta rade ili planiraju da rade sa pribavljenim informacijama. Spekuliše se de će detalji biti arhivirani u očekivanju intenzivnijeg sudskog progonjenja onih koji umnožavaju fajlove.